شهر بابل به عنوان دومین شهر پرجمعیت استان مازندران دارای جاذبه های تاریخی بسیار زیادی است که از مشهورترین آثار تاریخی آن می توان به پل محمد حسن خان، کاخ سلطنتی بابل، موزه بابل، مسجد جامع و ... نام برد. ما در این مقاله قصد داریم به معرفی چند جاذبه تاریخی محصور کننده و قدیمی شهر بابل بپردازیم. با ما در ادامه مقاله همراه باشید.
پل محمدحسن خان
پل محمدحسنخان یکی از آثار تاریخی و مکان های دیدنی بابل است که از روی رودخانه بابلرود در شهر بابل میگذرد. قدمت پل محمدحسن خان به اوایل حکومت کریم خان زند باز میگردد. این اثر به دلیل احداث آن توسط جد «آقا محمدخان قاجار» محمدحسنخان، پس از پیروزی بر «کریمخان زند» و تصرف شهر بابل برای قدردانی از مردم بابل، این پل را روی رودخانهی بابلرود احداث کرده است. یکی از موارد شاخص این پل استفاده از سفیده تخممرغ (البته به گفته برخی زرده تخممرغ و ساروج) در ساخت آن است. این اثر در تاریخ 22 اردیبهشت 1356 با شماره ثبت 1414 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
کاخ سلطنتی بابل
کاخ سلطنتی(شاپور) از یادمانهای شهر بابل در استان مازندران ایران است. کاخ سلطنتی بابل در درون باغ باصفا و بسیار زیبایی که امروزه محل دانشگاه پزشکی استان مازندران است قرار گرفته که متعلق به دوران پهلوی است. کاخی متشکل از دو طبقه و دارای اتاقها و سالنهایی متعدد است که از ویژگیهای قابل توجه در ساخت آن، تزئینات زیبا و خیرهکنندهای است که به صورت گچبریهای زیبا و هنرمندانه اجرا شده است. مصالح عمده آن را سنگ تشکیل می دهد و نمای خارجی آن با سنگ به شکل چشمگیری تزیین شده است. این آثار تاریخی امروزه میزبان گردشگران بسیاری از سراسر ایران است.
موزه بابل
موزه بابل به عنوان تنها موزه مردمشناسی مازندران در ساختمان شهرداری سابق شهر بابل واقع شده است. ساختمان این موزه در دوران پهلوی ساخته شده و امروزه به یکی از مهمترین مقاصد برای علاقهمندان به تاریخ در این منطقه به شمار میآید. این موزه با داشتن قدمت تاریخی از معماری بسیار جذاب و منحصر به فردی برخوردار می باشد. سفالهای منقوش هزاره چهارم و سوم پیش از میلاد گرفته تا اسکناسهای زمان قاجار و پهلوی در گنجینه بابل نگاهداری میشوند. این اثر در تاریخ 8 مرداد 1354 با شماره 1526 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
مسجد جامع بابل
مسجد جامع بابل در حدفاصل چهار راه شهدا و سه راه فرهنگ واقع شده است. طبق تاریخ طبرستان، قدمت این مسجد به سال 160 هجری قمری باز میگردد و در دورههای مختلف، بهویژه عصر صفوی، بازسازی شده است. در دوران فتحعلی شاه قاجار، این بنا بر اثر زلزله تخریب و مجددا بنا شد. این اثر در تاریخ 10 مهر 1380 با شماره ثبت 4175 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
حمام قدیم میرزا یوسف
این حمام در دوره صفوی در شهرستان بابل ساخته شدهاست. این بنا در صبح جمعه دوم دی ماه 1390 خورشیدی توسط نیروهای شهرداری بابل تخریب گردید که با دخالت دیرهنگام سازمان میراث فرهنگی و پلیس، تخریب آن متوقف گردید اما بخش اعظم بنا به جز گنبد آن تخریب شده بود.
عمارت تاریخی آقاجان نسب
خانه آقاجان نسب در مکانی به وسعت 1000 متر مربع مربوط به اواخر دوره قاجار است و در بابل، خیابان مدرس، جنب گنجینه بابل واقع شده است. این اثر در تاریخ 17 خرداد 1379 با شماره ثبت 2685 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تکیه مراد بیک
تکیه مراد بیک در بابل، خیابان امام خمینی، محله مراد بیک واقع شده و ساخت بنای آن مربوط به دوره قاجار است. این اثر در تاریخ 24 اسفند 1383 با شماره ثبت 11524 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این تکیه از تکایای قدیمی شهر بابل محسوب میشود. این حسینیه با 210 سال سابقه تاریخی هنوز هم محل برپایی مراسم ویژه محرم و صفر است.
امامزاده قاسم
آستانه امامزاده قاسم (نزد اهالی محلی مشهور به آستانه) یکی از آثار تاریخی کهن بابل است. بقعه امامزاده قاسم، فرزند امام موسی کاظم(ع) مربوط به قرن نهم هجری است. این بارگاه مطهر از درب ورودی و صندوقی چوبی بسیار نفیس و ارزشمندی برخوردار است که میتوان شاهکار هنر ایرانیان در ادوار بسیار دور را مشاهده کرد. ساخت و ساز غیراصولی در اطراف این بقعه از زیباییهای آن کاسته است. نیمایوشیج در سال 1307 شمسی در سفرنامهاش به این معضل اشاره میکند که « بارفروش (بابل) به عقیده من عروس شهرهاست ولی عیبی که دارد [این است که] آن را بد زیور میبندند!»
آرامگاه درویش فخرالدین
مقبره درویش فخرالدین مربوط به سدهی 9 هجری.قمری است که در شهر بابل، منطقه موزیرج واقع شده و در تاریخ 21 فروردین 1346 با شمارهی ثبت 641 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بیشتر بخوانید
آسیبهای ستون فقرات، دیسک گردن و کمر
“آسیبهای ستون فقرات، دیسک گردن و کمر: علل، علائم و درمان" آسیبهای ستون فقرات و
ادامه مطلب ❯